Seuramatkani Tiibetiin lähti aamulla kello 5:45. Aurinko ei ollut vielä noussut, kun kävelin pitkin Kathmandun katuja kohti bussipysäkkiä. Oli pimeää. Kaupungin sähköt olivat katkenneet viisitoistaminuuttia sitten. Olin joutunut pakkaamaan viimeiset tavarat rinkkaani otsalampun valossa. Saavuin hyvissä ajoin pysäkille. Ainoat siellä olevat ihmiset lämmittelivät palavien roskien äärellä resuisissa vaatteissa. He eivät varmaankaan olleet tulossa Tiibetiin minun kanssani. Minun oli kylmä, joten menin lämmittelemään heidän kanssaan.
Muu ryhmä valui paikalle hiljalleen. Olin varma, että joutuisin matkustamaan saksalaisen eläkeläisryhmän kanssa, joista kukaan ei osaisi muuta kuin saksaa. Matkakaverini olivat kuitenkin nuoria, eikä joukossa ollut kuin yksi saksalainen ja hänkin puhui hyvää englantia. Bussimme tuli puolituntia myöhässä ilmoitetusta ajasta. Kukaan ei kuitenkaan valittanut, sillä se oli todella hieno luksusbussi Nepalin paikallisten jälkeen. Tilaakin oli niin paljon, että kaikille riitti kaksipaikkaa. Saimme sittenkin vastiketta rahoillemme.
Rajalla meidät järjestettiin jonoon oppaan listan mukaan. Passimme ja viisumimme tarkastettiin ensin järjestyksessä ja laukkumme läpivalaistiin. Seuraavaksi jonotimme tarkastuspisteelle, jossa rajavartijat avasivat ja tutkivat pakaasimme käsin. Sen jälkeen jonotimme luukulle, jossa passimme ja viisumimme tarkastettiin uudelleen. Laukut läpivalaistiin vielä toistamiseen ja samalla piti näyttää passi vielä kolmannen kerran. Tämän jälkeen meidät päästettiin vihdoin Tiibetiin. Opas oli oikeassa, vaatteita ei tutkittu ollenkaan, joten sain vietyä repimäni sivut vaikeuksitta rajan yli.
Tiibet oli myös hyvin kylmä. Ei sinänsä, että ulkolämpötila olisi liian alhainen. Se pomppi jossain -5 ja 5 asteen välillä. Se ei ole mitään Suomen talviin tottuneelle. Tiibetiläiset rakentavat talonsa kuitenkin kuten Nepalilaiset eli ikkunoissa on poikkeuksetta parin sentin raot. Huoneissa oli öisin yhtä kylmä ja yhtä tuulista kuin ulkona. Sängyissä oli toki paksut peitot ja ekstraviltit, mutta ei se paljon lohduttanut, kun naamaan puhalsi koko ajan -5 asteinen puhuri. Yritin nukkua välillä pää kokonaan peiton alla, mutta happi loppui vielä tavallistakin nopeammin ohuessa ilmassa. Parin jäätävän yön jälkeen rupesin rakentamaan huovista ja lakanoista teltan sänkyni ympärille.
Pääsimme Lhasaan viiden päivän bussimatkan jälkeen. Kaupunki oli täynnä sotilaita. Jokaisessa kadunkulmassa oli joko valvontakamera tai muutama vartija rynnäkkökiväärin kanssa mellakkapoliisin varustuksessa. Heistä ei saanut ottaa kuvia, vaikka kuinka olisi tehnyt mieli. Siellä oli myös paljon ihmisiä, jotka olivat tulleet pikkukylistä rukoilemaan ja harjoittamaan uskontoaan. He kävelivät myötäpäivää ympäri hotellimme vieressä olevaa Jokhang-temppeliä ja rukoilivat siten, että laskeutuivat aina välillä maahan vatsalleen. Pikkukylistä tullut väki oli todella persoonallisen näköistä. He olivat lisäksi hyvin kiinnostuneita meistä ja monet jäivät tuijoittamaan niin ihmeissään, että törmäsivät katutolppiin tai meinasivat kaatua roskakoreihin.
Tiibetissä ihmiset olivat ystävällisiä ja iloisia. Kadut olivat siistejä ja kauppiaat olivat kohteliaita ja suorastaan ujoja Nepalin ja Intian jälkeen. Kaiken takaa pystyi kuitenkin erottamaan alistetun kansan tukahdutetut tuskanhuudot ja kulttuurivallankumouksen jäljet. Surullinen paikka.
Seuraavaksi 48 tunnin junamatka Lhasasta Chengduun luokassa “Hard Sleeper”.
Lisää tietoa mihin luostarien munkit ovat kadonneet löytyy tuolta
wiki
ja tarkemmin tuolta
tiibetinfo
2 Responses to Tiibetissä