Olen ollut nyt viikon kipeänä. En pahasti, mutta kokoajan on ollut pientä lämpöä. Manalissa on monia kivoja aktiviteettejä. Voi käydä kävelemässä vuorilla, kiipeillä, mennä riippuliitokurssille tai zorbata, eli pyöriä ison pumpattavan pallon sisällä mäkeä alas. Näistä mitään ei oikein voi tehdä kipeänä, joten olen vain lähinnä istunut hostellini edessä tai kahvilassa.

Yhtenä päivänä aamiaisella pöytääni istahti baba. Babat ovat vähän niin kuin paikallisia munkkeja tai pyhiä miehiä, jotka elävät ihmisten antamilla almuilla. Käytännössä he siis kerjäävät. Tällä oli pitkä valkoinen parta ja oranssit vaatteet. Mukanaan hän kantoi peltiämpäriä ja sateenvarjoa. Heti aluksi hän laittoi kaulaani puuhelminauhan ja kertoi, ettei juo eikä polta vaan palvoo ainoastaan Shivaa ja tarvitsee 300rs bussilippuun Delhiin. Olin hieman hämilläni. Minulta on ennenkin pummittu bussirahaa ja kerrottu ties mitä tarinoita, mutta tämä oli uutta. Tilaamani puuro saapui sopivasti keskeyttämään kiusallisen hiljaisuuden. Baba sanoi, että puuroni näyttää niin hyvältä, että hänellekin tulee nälkä. Pelkäsin että hän haluaa syödä puuronikin, joten vaihdoin puheenaihetta kysellen hänen elämästään ja taustoistaan. Hän ei kuitenkaan osannut kovin hyvää englantia ja lopetti aina lauseensa siihen, että hän ei juo eikä polta, vaan palvoo Shivaa ja tarvitsee 300rs bussilippuun. Keskustelusta ei siis tullut mitään, joten lusikon vain hiljaa puuroani baban katsellessa. Pitkän hiljaisuuden jälkeen hän sanoi lähtevänsä eteenpäin ja nousi pöydästä. Päätin että minun pitää antaa hänelle vähintään vastalahja kaulanauhasta ja kaivoin nopeasti 40rs bussirahakolehtiin. Noh, tulipa tuettua paikallista baba-kulttuuria.

Päätin lähteä Vahistista ja Manalista. Talvi teki sinne tuloaan ja tuntui, että kokoajan sataa. Sairaudetkin paranevat varmasti paremmin etelän lämmössä. Menin kuitenkin ennen lähtöä lääkäriin tarkistuttamaan, ettei minulla olisi mitään kovin vakavaa tautia. Lääkäriaseman piha oli tyhjä, eikä mikään rakennus näyttänyt päärakennuksella. Pihan ympärillä olevissa taloissa oli numeroituja luukkuja, joiden takana oli ihmisiä. Menin luukulle 13 kysymään miten pääsisin lääkäriin. Sieltä vastattiin että pitää mennä luukulle 9. Luukku 9 oli pihantoisella puolella ja se ei ollut luukku vaan ovi emerency roomiin. Koputin varovasti oveen ja kerroin hoitajalle, että haluaisin päästä lääkärin vastaanotolle. Hän neuvoi minut luukulle 12. Noh, sehän oli se ainoa luukku jolle oli jonoa. Eikun jonottamaan. Kun vihdoin pääsin luukulle 12 minut käskettiin takaisin luukulle 9. Kerroin ärtyneenä, että sieltä juuri tulen. Kaveri mutisi jotain, pyysi 100rs ja antoi lapun, jossa luki nimeni, ikäni, että olen naimisissa, hindu ja isäni nimi on Pantero. Olisi varmaan pitänyt olla kohteliaampi hänelle.

Pääsin lapun kanssa sisään huoneeseen 9. Hoitaja ohjasi minut istumaan lääkärin sängylle ja kysymättä mitään tökkäsi pulssimittarin sormeeni ja kääri verenpainemittarin käsivarteeni. Saatuaan tulokset hän lähti etsimään jotain kulhosta, jossa oli ilmeisesti desinfioivaa nestettä ja metalli-instrumentteja. Mietin mitä teen, jos hän ottaa kulhosta leikkausveitsen tai piikin. Pitäisikö minun selittää kovaa ja selkeästi, että minulla on vain flunssa vai lähteä suoraan pakoon ovesta. En koskaan nähnyt mitä hoitaja otti, sillä hän meni onneksi verhontakana olevan toisen potilaan luokse.

Istuskelin hetken yksinäni, kunnes lääkäri tuli luokseni. Kerroin vaivani ja hän katsoi kurkkuun, kuunteli keuhkot ja sydämen. Minulla ollut mitään vakavaa. Hän määräsi minulle yskänlääkettä ja antibiootteja. Lääkkeet maksettaisiini luukulle 12 ja noudettaisiin luukulta 13. Hyvä tietää.

Lähdin siitä sitten samana päivän Delhiin. Menin taas Volvo bussilla. Tällä kertaa se oli ihan kohtalaisessa kunnossa, eikä penkkinikään ollut rikki. Matka sujui ilman ongelmia, mitä nyt pari kertaa raapaisimme tien reunusta. Tällä kertaa ei kuitenkaan tarvinnut pysähtyä.

Päästyäni Delhiin hain samantien junalipun seuraavaan kohteeseen. Lähden tänään illalla kohti Udaipuria.

En saa liitettyä kuvia tekstiin, koska nettiyhteys on liian epävakaa.
Gallerian lataus kuitenkin onnistui

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.